2 Nisan 2013 Salı

Haydi Yoğurt Yapalım


Haydi yoğurt yapalım ;)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_6L0q50IdfsvcGYuhsjaTvqn4-cXTvRmffAuwir1tvbOua_zxAj8_YFYhxPjQ2qcOkQtN48Whv9sAKUjmSkqoBIdorL8Mh6eu-wuGoDF6bVEj7lDDq9qhRF1MTqjUsytQkAHlkKMyraw/s400/yo%C4%9Furt.jpg


Süt ve süt ürünlerinin sağlığa etkisi, içerisindeki katkı madddeleri ve bu katkı maddelerinin vücutta ne derece kalıcı kötü etkiler bıraktığını hemen her gün ekranlarda ve gazetelerde takip ediyoruz. Pastörize sütler ve yoğurtların bile sağlıklı olmadığı konuşulurken kendimize ve ailemize sağlıklı yiyecekler yedirmek bizim ellerimizde diye düşünüyorum. Yoğurt, ekmek, peynir, zeytin... Ne kadar yiyeceği kendimizi üretirsek o kadar sağlıklı bir hayata kavuşacağız.
Hamileliğinin son aylarına giren bir anne adayı olarak oğlumu doğal ürünlerle beslemek istiyorum. Bunun ilk basamağı olarak yoğurdu seçtim. İnşallah bu durumu kalıcı olarak mutfağıma adapte edip ekmek ve peynir üretimine de başlarım :)

Yoğurt Yapımı
Malzemeler:
  • 2 kg süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı süt tozu(isteğe bağlı, yoğurdun sulanmaması için)

Hazırlanışı:
Ben sütümü mandıradan açık süt olarak alıyorum. Güvendiğiniz bir sütçünüz varsa onu tercih edin. Sütü bir çelik tencerede güzelce kaynatıyoruz. Kaynayan sütü cam kavanozlara yada cam saklama kaplarına alıyoruz ve sütü ılımaya bırakıyoruz. Yoğurt yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta yoğurdu hangi sıcaklıkta mayalayacağımızdır. Literatürde en uygun sıcaklığın 45 derecelik sıcaklık olması gerektiği yazılır. Fakat sütün sıcaklığını en pratik haliyle elimizle ölçebiliriz. 
Bunun için annemin özel bir ölçüsü vardır. "Küçük parmağını süte batırdığında parmağını çok hafif yakacak" der. Ben de aynen bu şekilde yapıyorum. Küçük parmağınızı kaba soktuğunuzda parmağınız çok hafif yanacak. (Bu durumda önce evinizde varsa ve kullanmak isterseniz her 1 litre için 1 yemek kaşığı olmak kaydıyla sütünüzün içine süt tozu ilave edebilirsiniz. Gıda mühendisi arkadaşım, süt tozunun hiçbir zararı olmadığını ve süt tozunun sütün kuru hali olduğunu söyledi. İstediğiniz kadar kullanabilirsiniz dedi. Fakat bu süt tozu neskafeye konulan süt tozu ile aynı değil. Lütfen karıştırmayın. Bahsettiğim süt tozu genellikle büyük marketlerde satılan ve üzerinde "hamur işleri için süt tozu" yazan paketlerde satılıyor. Ben arkadaşımla bu konuşmayı yaptığımızdan beri süt tozunu yoğurt yaparken kullanıyorum ve çok memnunum. Aynen hazır yoğurtla gibi kalıp kalıp harika lezzetli yoğurt oluyor. Tabi istemeyenler sadece yoğurtla sütlerini mayalandırabilirler.) Bu haldeyken yoğurdu kaba ekleyip bir kaşıkla karıştırarak kabın ağzını kapatıyoruz. Etrafını bir sofra beziyle sarıp üzerini bir battaniye yada kalın bir örtü örtüyoruz. 6 saat hiç yerinden oynatmadan bekletiyoruz. 6 saatin sonunda yoğurdu etrafındaki örtüleri kaldırıyoruz ve yoğurdumuzu hiç yerinden oynatmadan iyice soğumasını bekliyoruz. Tamamiyle soğuduktan sonra çok sarsmadan buzdolabına alıyoruz. 1 gün dolapta bekledikten sonra yiyebiliyoruz. 
Anlatırken uzun sürüyor ama inanın yoğurt yapmak çok kolay. Zor olsa bile kendi sağlığımız için biraz zahmetin de lafı olmaz değil mi ;) Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder